tiistai 26. elokuuta 2008

Kirjastoautolla!

Tänään elin oikein mallipäivän ruuhkavuosia elävän ihmisen elämästä.
Varsinainen työpäivä koululla jäi lyhyimmäksi tähän mennessä, koska olin luvannut päästää mummun asioille puolilta päivin. Kollegakin jo kysäisi, että meinaanko jo lähteä:) Yleensä pyrin tekemään ainakin tuntivalmistelut aina koululla ja mahdollisuuksien mukaan myös kokeiden ym.korjaamiset. Työtilojen puute vain verottaa koululla käytettävää tehokasta työaikaa. Onneksi lähden äitiysloman jälkeen matkaan minimikursseilla, koska enempää materiaalia ei minimaaliseen kaappiini mahtuisikaan! Päätin sitten "työpäiväni" juuri äsken kun sain uusintakokeet korjattua.

Kotona odotti lasten nukutus, joka menee päivä päivältä hullummaksi. Uni ei tahdo tulla millään silmään vaikka lounasta syödessä silmät miten lupsuisivat. Venla riekkuu vähäunisempana sängyssään ja pitää Emmaa hereillä.
Annoin neitien jollotella ja lueskin rauhassa Westötä (kirjan nimi olikin "Där vi en gång gått")Vaikuttaa varsin mukaansatempaavalta kirjalta. Olen aikaisemmin lukenut "Drakarna över Helsingfors" ja kyllähän ruotsiksi lukiessa tahti on hitaampi...Mutta lukemalla sitä kehittyy. Harvemmin tulee luettua suomenkielistä kirjallisuutta ja olinkin varsin tyytyväinen kevääseeni äidinkielenopettajan sijaisena, koska luin nipun hyvää suomalaista kirjallisuutta.
Aleksis Kiven "Seitsemän veljestä" vei sydämeni ihan kokonaan ja "viihdytin" automatkoilla miestäni lukemalla hulvattomia otteita.
Waltarin "Komisario Palmun erehdys" oli ihan mainio dekkari.
Kreetta Onkelin "Ilonen talo" oli hurjan vaikuttava.
Paasilinnan "Jäniksen vuosi" antoi odottaa muiltakin kirjoilta jotain mutta nykyinen Paasilinna ei aukea minulle.
Kiannon "Punainen viiva" oli hankalaa ajankuvausta, mutta todella realistista.
Ilkka Remeksen "6.12" oli minulle pettymys.
Voiton vei nuorisokirjailija Louis Sachar teoksellaan "Paahde", jonka ahmin lähes yhdeltä istumalta ja katsoin elokuvan parin viikon sisään varmaan VIISI kertaa!

Kun molemmat neidit vihdoin tuhisivat, kiiruhdin hoitelemaan hyvän perheenäidin toimia, eli valmistelemaan illalliseksi laitettavaa kaalilaatikkoa ja leipomaan tonnikalapiirakkaa.(Voi kun ehtisinkin laittaa ruokaa ja vaikka kokeilla uusia reseptejä useammin...)
Nokosten jälkeen tytöt ulkoilemaan ja juuri kun saimme nostettua päivällisperunat maasta, ohi suhahti KIRJASTOAUTO!
Edellisviikolla unohdin tyystin koko auton joten nappasin muksut kainaloon ja onneksi meiltä on pysähdyspaikalle vain parikymmentä metriä. Emma oli hurjan riemuissaan ja kyseli "Onkohan naapurin Anni jo siellä"

Vuoden verran olemme varmaan pyrkineet käymään kirjastoautolla säännöllisesti. Muistan omasta lapsuudesta sen, miten tärkeä kirjastoauto oli. Silloin kotoa oli pysähdyspaikalle parisen kilometriä, mutta autolle oli päästävä, kesät talvet. Kun kaupunginkirjastoon oli yli 10km ja pahin ahmimisikä päällä, kirjastoauto oli maaseudulla pelastus.
Nykyäänhän voin kipausta kaupunginkirjastoon töistä lähtiessäni ilman turhaa ajelua ja lastenkin kanssa olemme siellä vierailleet. Mutta ei ole kirjastoauton voittanutta!! Lastenkirja, -elokuva ja-musiikkivalikoimat ovat todella kattavat ja löydän minäkin uusimpia kirjoja tai jos etsin tiettyä kirjaa, voin sen tilata mukaan autoon.

Naapurin lapset todellakin olivat myös kirjastoautolla ja tulivat leikkimään hiekkalaatikollemme. Vaikka asummekin aivan tien varressa, olemme rakentaneet (rakennamme edelleen...) tiiviin aidan lapsia ja eläimiä varten. Lapsilla on tilaa vipeltää ja voin turvallisin mielin kuoputtaa puutarhassa ja kurkata aina välillä missä pienet päät heiluvat. Seuraavat vieraat saapuivatkin kun olin lähdössä lasten kanssa syömään ja ilta kului oikein rattoisasti rupatellen:)

Politiikastakin ehdittiin puhua ja pohdimme verotusta ja kunnallisen terveydenhoidon riittävyyttä sitten kun oma äitini tarvitsee mahdollisesti laitoshoitoa.
Suomikin näyttää menevän siihen suuntaan, että ne joilla on varaa maksaa, saavat laatua.
Kyllä meillä veronmaksajilla pitää olla oikeus vaatia laadukasta hoitoa. Ja laadukasta opetusta ja päivähoitoa ym.!
Mutta näistä lisää...Menen katsomaan kenen sänkyyn Emma kapusi käytyään ylhäällä vessassa:)

Ei kommentteja: