maanantai 13. lokakuuta 2008

Kävin eilen piipahtamassa torilla, mutta karkasin klo12.30 alkaneeseen elokuvanäytökseen. Ajatuksia herättävä dokumentti! Odotin kuitenkin ehkä enemmän ihan käytännön esimerkkejä siitä, mitkä asiat toimivat vuoden aikana eli mitkä ovat helppoja tapoja välttää muovia.
Ehkä kukaan ei voi antaa kaikkia vastauksia vaikka perehtyisikin asiaan vuoden päivät...
Yhdeksi puheenaiheeksi nousi joulu ja elokuvan yleisöstäkin esitettiin kysymys siitä mitä voimme tässä lasten muovilelutulvassa tehdä.
Minun on tietysti helppo sanoa koska 3- ja 1-vuotiaat eivät vielä paljon vaadi, mutta me aikuisethan ne tavarat ostamme!
Lelukokoelmasta näkyy, mitä leluja äiti suosii eli pehmolelut, puinen nukkekoti puisine kalusteineen ja AIDOT legot, jotka olemme hankkineet kirpparilta. Ja kirjat.
Kerran väänsimme Emman kanssa kaupassa kättä siitä,millaisen lelun hän saa kun olin sellaisen jostain syystä luvannut ostaa. Kuusi pientä ylipakattua muovikissaa päädyimme sitten ostamaan...Ne olivat tärkeitä melkein viikon. Enpä osta toista kertaa!
Parhaita leikkejä ovat ulkona kastematojen kerääminen, kivien asettelu vierekkäin, koiran taluttaminen ja ruuvien järjestely autotallissa.
Olen tosin välttänyt myös mainoksia lähettävien kanavien katsomista. Pysyttelemme Pikku Kakkoslinjalla!
Mutta nyt on hiivittävä pehkuihin. Huomenna on puolitoistavuotisneuvola. Menemme piiiitkästä aikaa mummolaan päiväksi Mäntynummelle. Käyn jakamassa Vihreiden mainoksia ja menemme jonnekin leikkikentälle tapaamaan muita lapsia.

John Websterin ajatukset toivat mieleen oman kirjoitukseni joka julkaistiin Länsi-Uusimaa lehdessä jokunen viikko takaperin. Juuri niitä pieniä muutoksia, joita jokaisen on helppo tehdä!!


Kuluttajat kantavat kotiinsa kaupasta paljon roskaa. He maksavat ostoksia tehdessään myös pakkausmateriaalista, ja jonkin ajan kuluttua he maksavat heittäessään pakkaukset sekajätteeseen. Jos kierrätys on jo hyvällä mallilla, kuten se monilla jo onkin, huomaa helposti, että suurin osa sekajätteeseen yhä päätyvästä materiaalista on pakkausjätettä.
Kuluttaja voi jo ostotilanteessa pyrkiä vähentämään omaa jätemääräänsä tekemällä pieniä valintoja.
Erityisesti lihaosastot pursuilevat pakkausmateriaalia samaan aikaan kun palvelutiskit ovat muuttuneet deli-myymälöiksi valmisruokineen. Kala on onneksi säilyttänyt asemansa tiskillä, vaikka vieressä pullistelee lohisuikaleita valmismarinadeissa. Leikkeleitäkin ja jonkin verran makkaraa on myös tarjolla, mutta lihaa tai jauhelihaa on nykyään vaikea ostaa ilman tuhtia muovipakkausta. Ostosparatiiseissa luodaan kuluttajalle virheellinen tunne vaihtoehtojen paljoudesta ja valinnanvapaudesta. Jos grillikaudella tarkastelee pakkauksia, ainoat vaihtoehdot ovat oikeastaan 4kpl, 10kpl tai koko sanko. Kaikki samassa marinadissa. Valmismarinadissa lilluvat elintarvikkeet epäilyttävät muutenkin. Mausteitahan käytettiin alun perin peittämään jo lievästi pilaantuneen lihan makua, aikoina ennen kylmäsäilytystä.
Lapsiperheen äitinä valitsen kauppani sen mukaan, mistä saa jauhelihaa irtomyynnistä ja lihallakin ”herkutellaan” vain silloin kun tiskiltä löytyy. Toivottavasti ne kaksi kauppaa, joista olen löytänyt tiskiltä jauhelihaa, eivät luovu käytännöistään ja muutkin elintarvikeliikkeet ottaisivat toimivan lihatiskin käyttöön.
Jokaisesta taloudesta löytyy myös varmasti juustohöylä, joten valmiiksi siivutetun juuston ostaminen lisää turhaan jätteen määrää. Feta-juustoakin löytyy kierrätykseen sopivissa purkeissa. Salaatinkastikkeissa voi tehdä myös valinnan muovisen tai lasisen pullon välillä. Jugurttia saa sekä litran, että puolen litran nestepakkauksissa ja viitseliäimmäthän voivat valmistaa itse omat viilinsä ja jugurttinsa.
Jäätelörasioita voi käyttää uudelleen pakastamiseen ja säilytysrasioina, mutta koska me suomalaiset olemme jäätelön suurkuluttajia, osan jäätelöstä voisi hankkia pahvipakkauksissa, jotka voi kierrättää.
Monen elintarvikkeen kohdalla joudun harmikseni kantamaan kotiin muovijätettä. Voileipälevitepakkaukset, öljypakkaukset ja ketsuppipurkit täyttävät roskista ja tuottavat päänvaivaa. Mutta ehkä vielä keksin niillekin vaihtoehdot.
Pesuaineosastolla hyllyt pursuilevat kirkkaanvärisiä purkkeja ja purnukoita. Helpoin keino vähentää pakkausjätettä on varmaankin vaihtaa nestesaippua palasaippuaan. Shampootakin saa erikoisliikkeistä palana ja kodin puhdistukseen on myös tarjolla vaihtoehtoja. Kosmetiikkaa löytyy myös esimerkiksi metallituubeissa tai lasipurkeissa, varsinkin jos on valmis siirtymään hieman laadukkaampiin tuotesarjoihin.
Kuluttajalla on valtaa vaikuttaa ja haastankin nyt jokaisen miettimään omia kulutustottumuksiaan ja tekemään seuraavalla kauppareissulla yhden pienen valinnan.

Katja Husso
Lohjanharjun vihreätwww.katjahusso.blogspot.com

Ei kommentteja: