torstai 9. lokakuuta 2008

Vihreitä ajatuksia!

Viikonloppusuunnitelmat menivät uusiksi! Aikomuksenani oli lähteä Hestbakin porukan kanssa Tammelaan omalla hevosellani, mutta kengitykset menivät pyllylleen. Noh, olen sen verran taipuvainen uskomaan kohtaloon, että heti aamulla oli tunne siitä, että meidän ei ole tarkoitus lähteä tälle reissulle.
Nyt siis pääsen katsomaan Lohjanharjun vihreiden tarjoaman elokuvanäytöksen "Katastrofin aineksia" ja kuulemaan ohjaajan itsensä kommentteja dokumentin teosta! Ei jotain pahaa, ettei jotain hyvääkin!
Odotan elokuvalta hyviä vinkkejä öljyn välttämiseen arkielämässä. Tulen luultavasti olemaan yllättynyt siitä, missä kaikessa onkaan öljyä.

Öljyperäistä jätettä olisivat pullollaan myös energiajätepussimme, jotka suunnitelmien mukaan kuljetettaisiin jätteenpolttolaitokseen. Ymmärrän, että jätteenpolttolaitoksen vastustajia löytyy paljon suunnitellun laitoksen läheisyydestä, mutta se ilmeisesti sulautuisi kuitenkin ympäristöönsä eli teollisuusalueelle varsin hyvin. Monet ovat huolissaan piipusta tupruavista päästöistä ja mahdollisista laskeumista. Niistä minäkin olen huolissani, mutta verrattuna teollisuuden muihin päästöihin otaksuisin ettei jätteenpolttolaitos ole itsessään mikään hirveä mörkö ja tuhonkylväjä.
Omat epäilykseni löytyvät toisaalta. Kannatan jätteiden lajittelua ja kierrätystä, johon meidän tulisi kanssaihmisiämme kannustaa ja ohjata. Ihmisluontoa jonkin verran tuntien voin väittää, että ajatus jätteenpolttolaitoksesta kaiken tuhovana ja sulattavana kitana antaa monelle tekosyyn olla kierrättämättä. :Palaahan se paperikin ja maitotölkit."
Teollisuuden ja talouden kannalta jätteenpolttolaitos voi aiheuttaa suurempiakin ongelmia kuin kuljetustarpeen. Jos rakennetaan satojen miljoonien laitos, se täytyy myös pitää käynnissä. Uudellemaalle on suunnitteilla muitakin jätteenpolttolaitoksia, eli kauhuvisiona voisi olla jopa pula jätteistä. Talouden kannalta ihmisen pitäisi siis tuottaa mahdollisimman paljon jätettä. Entäs jos tieteen kehityksen myötä pystyttäisiin jonain päivänä hyödyntämään ympäristöystävällisesti lähes kaikki ihmisen jätteet ja vähentämään sekajäte lähes olemattomiin (uskon tulevaisuuden teknologian pystyvän tähän!)Silloin meillä on käsissämme satojen miljoonien tappiollinen polttolaitos.
Tällaiset taloudelliset koplaukset synnyttävät ristiriitoja, joita pohtiessa miettii sitä, onko kukaan oikeasti istunut miettimään kaikkea mitä jätteenpolttolaitoksen perustamisesta seuraa! Enkä nyt puhu pelkästään ympäristövaikutuksista.

Olen samaa mieltä erään, muistaakseni Kokoomuksen edustajan lehtikirjoituksen kanssa siitä, että sekä jätteenpolttolaitos että lentokenttä ovat "jämähankkeita" joihin Lohja tarttuu epätoivon vimmalla saadakseen edes jotain. Kyllä meidän pitäisi sijaintimmekin puolesta jo pystyä houkuttelemaan hieman rakentavampiakin projekteja ja teollisuutta!
Lohjaa tulisi kehittää yrittäjämyönteisemmäksi, mutta pitää mielessä myös ympäristön etu.

Kaupungin tuloja voi kasvattaa myös houkuttelemalla tänne uusia asukkaita. Oma synnytyssairaala, laadukkaat terveyspalvelut, koulutus ja vilkkaat asuntomarkkinat ovat osatekijöitä. Lohjan sijainti on mitä parhain ja kunhan ajamme vielä läpi raideyhteyden pääkaupunkiin, kaupunkimme kasvulle ei ole rajoja.

Mutta nyt vetää takkupäätä tyynyä kohti...Luen edelleen Kjell Westötä:) Hitaus johtuu osittain siitä, ettei meillä ole Kjellin kanssa yhteistä säveltä. Olen päätynyt tulokseen, että hänen kirjoissaan kärsitään liikaa...
Myöhemmin lisää yhä vihertyvämpää asiaa!

1 kommentti:

Mika kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.